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Preface

The following rules and regulations have been instituted to help maintain a clean, safe and visually 
stimulating neighborhood.  It is not the intention of the Architectural Control Committee to restrict 

individuality, but to initiate guidelines that will help create harmony and consistency throughout the    
neighborhood.  We feel that by following these guidelines, our homes will only become more desirable.  
If you have a question or concern about any of these guidelines, please feel free to write the ACC and 

they will review and comment on your inquiry.

I. Modifications subject to ACC review.

Quoting from Article VIII of the Covenants, “No building, fence, wall or other structure shall be 
commenced, erected, or maintained upon the properties, nor shall exterior addition to or change 
or alteration therein be made until the plans and specifications...shall have been submitted to and 
approved in writing as to harmony of external design and location in relation to surrounding 
structures and topography by the Architectural Control Committee...”.  The ACC then has 30 
days to act. Failure to act within that time constitutes approval.

Article X of the Covenants contains a number of restrictions designed “to conserve the natural 
beauty” and “to prevent erection of poorly designed or constructed improvements” (such as 
banning outside T.V. antennas and clotheslines), and specifically requires in Section 1 that: “no 
building, structures, alterations, additions or improvement affecting the external appearance of a 
building or structure shall be constructed upon any portion of The Properties unless and until a 
plan of such construction shall have been approved by the Architectural Control Committee of 
said Association as to Quality of workmanship and materials, harmony of external design with 
surrounding structures, location with respect to topography and finished grade elevation, the 
effect of the construction on the outlook from surrounding property and all other factors which 
will in their opinion affect the desirability or suitability of the construction.”. 

To facilitate the operation of the broad review authority contained in the covenants, The ACC 
has decided to divide proposed modifications into three categories: modifications subject to 
ACC review for which no standards have yet been established, modifications subject to ACC 
review for which we have published standards, and modifications for which ACC review has 
been waived. The second category includes major modifications of broad community interest 
and application (decks, patios, fences, sheds, fireplace flues), while the waived category covers 
relatively non-controversial items (doorbells, mailboxes, etc.). The first category will cover all 
items not specifically covered by either the standards or the waived items.

II. Review Procedures

It is the intention of the ACC not to allow the 30-day review period to lapse on any proposed 
improvement. All applicants can expect a decision (either affirmative or negative) on all 



submissions, in writing.

In view of the above, no association member may begin work on any improvement subject to 
ACC review without the following:

1. Approval letter from the ACC (subject to the 30 day rule),
2. A Fairfax County building permit. Where required by law.
3. A letter on file with the ACC in which the member assumes responsibility for any and all 

damages which might be incurred during the course of construction.

III. Standards

Decks and Patios.  Decks may be constructed at any level of  townhouse provided they comply 
with the following paragraphs. Decks are not permitted in front or side yards, except as 
specified in paragraph 3.

1. Fairfax County Building Permit.  A Fairfax County building permit is required 
when a deck is to be constructed on the Properties.                                 

2. Material.  Decks may be constructed of wood (preferably treated wood), or of a 
composite material manufactured for the use in deck construction (material shall be a 
wood toned color). White PVC or plastic materials shall not be accecptable. This 
limitation does not apply to deck post footings, other supportive or fastening 
hardware, or to patios. Patios may be constructed of wood, stone, or other masonry 
materials normally used in patio construction.

3.     Location/Extension.
        

a. Deck with no part of the floor higher than three (3) feet above finished ground 
level, and patios constructed at ground level.

i. Decks and patios may extend to the rear lot line.

ii. Decks and patios may extend from side lot line to side lot line, except on 
the end unit townhouses no closer than five (5) feet to that side lot line.

iii. On end-unit townhouses decks and patios may extend into the-side yard 
five (5) feet but no closer than five (5) feet from that side lot line.

b. Decks with the floor higher than 3 feet above finished ground level.

i. Decks may extend 12 feet into the rear yard but no closer than five (5) 
feet to the rear lot line.

ii. Decks may extend from side lot line to side lot line, except on end unit 
townhouses where decks may not extend beyond the extended vertical 
plane of that end wall. No extension into side yards is permitted.

c. No portion of a patio or a deck, its railings, stairs, or supportive material may be 
attached to or extend into the airspace of an adjacent townhouse.

3. Railings. A deck may have an ‘open-work’ railing not over four (4) feet in height 
constructed of members arranged in an evenly distributed pattern so that a 4" sphere 



may not pass through said members. The railing may be constructed vertically or 
angled outward from the deck. 

4.   Benches.  Benches are permitted on decks but must be constructed of same material 
as the deck. Benches may not extend above the deck railing 

    
5.   Stairs.  Stairs between decks or the rear yard are permitted but must be -constructed 

of the same material as the deck and be contained within the location/extension area 
as described in paragraph 3.   

6.   Lighting.  Lighting and their fixtures placed on or underneath decks must comply 
with Section 4 of the Covenants (related to projection of lighting beyond properties).

7.   Roofing/Screening.  No roofing, screening, or other permanent structures such as 
screened in porches or sunrooms may be constructed on, above, or under a deck.  
Retractable awnings are permitted.

B.  Fences.

Material.  Fences must be constructed of cedar, pressure-treated wood, or of a composite 
material used in the construction of fences (color of material shall resemble a natural 
wood tone). Fences constructed in a split rail fashion or of a chain link material shall 
be deemed unacceptable. This limitation does not apply to post footings, fasteners, or 
other supportive hardware.

  
Location.  Fences may be placed along the extended common lot line (but not beyond the 

rear lot line), along or within the rear lot line, along or within the side yard lot 
building line of an end unit townhouse between the rear lot line and a point on the 
side yard lot line opposite (on a line parallel to the rear lot line) the rear corner of the 
fireplace flue. For end-unit townhouses, fences may be placed along a line parallel to 
the rear lot line between the front corner of the fireplace flue and the aforementioned 
point opposite that front corner of the fireplace flue. For end-unit townhouses without 
a fireplace, fences may not extend further than ten (10) feet beyond the rear corner of 
the townhouse toward the front corner. Fences may not be placed in front yards or in 
side yards to the front of the aforementioned line extending from the rear corner of 
the fireplace flue.  

3.     Height.  Fences may not exceed seven (7) feet in height above finished ground level, 
the top 12” of which may be of open decorative trim. The top rail of the fence must 
follow the grade as established by the builder and the fence must extend to the 
ground.

4.     Type.  Fences must be of the double-slat (“privacy) type as originally installed by the 
builder.

5.    Gates.  Gates of similar construction to the fence are permitted. Gates must be of the 
same height, material, and type as the fence. 

C. Sheds.



1. Material.  Shed structure and enclosure must be constructed of wood with shingle 
roofing, pre-fabricated galvanized metal shed kits, or pre-fabricated plastic. Materials 
must be rustproof metals. The shed color must be specified in a letter to the 
Association prior to construction.  This limitation does not apply to footings, sub 
floors, fasteners, hangers, supportive hardware, and interior accessories.

2. Location.  Sheds must abut the privacy fence (as close to the townhouse as possible) 
or must abut the rear wall of the townhouse. Sheds may not extend further than rear 
lot line. Sheds are not permitted in side or front yards.

3. Height.  The highest point of a shed may not be higher than the privacy fence.

4. Size.  No shed may exceed 12 feet in its greatest dimension nor exceed 70 square feet 
in floor area.

D. Fireplace Flues.

1. Material.   Fireplace flues for interior unit townhouses must be constructed of brick 
or exterior aluminum siding over frame. Fireplace flues for end unit townhouses must 
be constructed of brick or siding essentially identical to the material used in the 
sidewall.

2. Other Characteristics.  Fireplace flues must conform, in location, height, and size, 
and other characteristics to the fireplace flues as originally installed by the builder.

3. Fairfax County Building Permit.  A Fairfax County building Permit is required.

E.    Color Schemes.  All exterior features (siding, shutters, and any painted surface) shall 
conform to a "Williamsburg" color scheme.  Any change in exterior color must be 
presented to the ACC for approval.  "Williamsburg" colors shall be deemed all colors 
recognized by major paint and siding manufacturers as "Williamsburg" colors. 

F.     Holiday Decorations, Exterior.  All exterior holiday decorations shall be removed one 
month after the observed holiday.

G.    Lawn Ornamentation, Front Yard.  Decorative items such as figurines, pinwheels, bird 
bathes or other items used for lawn ornamentation shall not exceed a total of 4 items.  
Planters and flower boxes are excluded from this provision.   

 H.   Storm Doors.  Doors should either match the color of the door trim or the color of the 
entry door itself.  A letter to the ACC should specify the style and color of the proposed 
door.

            
IV. Waivers.

A.  This section sets forth those modifications and structures which ACC approval need not be 
obtained. Part C lists those items for which approval is not required.

B. Those modifications not listed in Part C should not be considered prohibited, but rather 
subject to ACC review and approval.



C. Waived Items.   Approval of the ACC is not required for the following items, but may, at 
the homeowner’s option, be sought for clarification.

1.    Installation of dead-bolt locks, door handles, or similar hardware on front doors.

2. Installation of ‘peepholes” in front doors.

3.     Installation of door knockers (no larger than 8 in its greatest dimension) on front 
doors.

4. Installation of doorbell buzzers or buttons on or near front doors.
   
5. Installation of intercom units near front doors.

6. Installation of garden hose hangers on the front or side walls of townhouses, no larger 
than 10” in depth and 24” in height, the lowest portion of which is no higher than 18” 
from the ground.  Installation of garden hose hangers on the rear walls of townhouses, 
no part of which is installed on that portion of the rear wall, which is higher than the 
privacy fence.

7. Mailboxes of a type approved by the United States Postal Service (or any successor 
entity) for use on townhouses.

8. Repainting of exterior surfaces with the same color as originally installed by the 
builder.

9. Installation of shutters of the same type and color as originally installed by the 
builder.

10. Shrubbery, flowers, and plants in the front and side yards, so long as no shrub, 
flower, or plant exceeds 7 feet in height, so long as the provisions of Section 3 of the 
Covenants (related to vehicular traffic sight lines) are not violated, so long as no 
portion of a shrub, flower, or plant interferes with use of sidewalks and common 
areas, and so long as the portion of the front and side lawn from which grass is 
removed to plant shrubbery, flowers, and plants does not exceed 33 1/3% of the total 
grass area of the front and side lawns, where “side lawn” is that portion of the side 
yard of an end-unit townhouse which is to the front of the rear fireplace flue corner 
line described in paragraph 2 of Part B (related to fences) of Chapter III.

11. Shrubbery, flowers, and plants in rear yards of townhouses which are located inside 
that portion of a yard surrounded by a fence, so long as no shrub, flower, or plant 
extends in height above the privacy fence, so long as the provisions of Section 3 of 
the Covenants (related to vehicular traffic sight lines) are not violated, and so long as 
no portion of a shrub, flower, or plant interferes with use of common areas.

12. Shrubbery, flowers, and plants in rear yards of townhouses which are located between 
the townhouse and that line which connects the end of rite privacy fences (whether or 
not the fence as originally installed by the builder has been extended), so long as the 
conditions of paragraph 10 of this section are met.

13. Non-permanent planters, so long as they are not placed so as to interfere with use of 
sidewalks, curbs, and common areas, and so long as the conditions of paragraph 10, 
11, or 12, whichever is applicable, are met.



14. Structures to support garden windows in the rear walls of “Rittenhouse” units which 
conform to the size, shape, and other characteristics of those originally installed by 
the builder, and which are of the same color as the color on the remaining portions of 
trim on the townhouse.


